Res i länder

Afrika

Det Afrikanska köket har inte bara präglats av sin varierade natur, utan också av alla sina kolonialherrars mattraditioner. Allt från Nordafrika med arabiska och franska influenser, till Öst & Sydafrika har påverkats mycket av det engelska köket ( vad nu de hade gjort för ont ) På västsidan är det tyskland, frankrike & portugal som har influerat mest. Generellt kan man säga att genuin afrikansk mat består mycket av frukt, vassle och getost. Du ser inte så mycket av dessa ingredienser i våra bufféer, utan här har vi försökt att finna de recept som bäst passar våra smaklökar.

Sverige

På lingonröda tuvor och på villande mo, där furuskogen susar sussilull och sussilo... Råvaror som sakta har fått växa till sig och därigenom proppats fulla med härliga smaker. Vårt avlånga land erbjuder ett skafferi av komplexa, underbara smaker som genom årstiderna gjort att vi har fått njuta mycket, men under begränsad tid av våra primörer.Krusbär, kantareller, renkött, löjrom osv. smakar för oss svenskar helt annorlunda än när vi stöter på samma råvaror utomlands.

Medelhavet

J´taime. Oliver, citroner, vitlök, olivolja samt getter får gälla som den gemensamma nämnaren för detta område. Traditionera har under årtusenden korsat havet och skapat en unik matkultur med många spännande rätter, som tex tapas, mezze & antipasto. Kärleken till maten, matlagning och traditioner har vidmakthållits och gett oss denna rika mattradition.
 • Grekland

  Det grekiska köket anses vara det mest primitiva köket i regionen. här har varken recept eller råvaror förändrats under århundraden. Maten baseras nästan uteslutande på inhemska råvaror som olivolja, oliver, fårost, frukter och grönsaker.
 • Spanien

  Den spanska maten baseras mycket på råvaror som lök, paprika, vitlök, mandel och saffran. Kända rätter är paella, tortilla och tapas. Samt att från Spanien kommer den mest exklusiva skinkan, Pata Negra. Tillagningen av maten är okomplicerad men råvarorna är av prima kvalitet, som runt kusterna domineras av fisk och skaldjur och i inlandet domineras av nöt, får och get.
 • Italien

  Italien tävlar väl med Frankrike om att vara världsmästare i matlagning. De har en otrolig variation från Sicilien i söder till alperna i norr. Det Italienska köket betonar ofta enkelheten i matlagning och fokuserar på sina högklassiska råvaror. I norra Italien baserar man maten mycket på smör och andra mejerivaror samt risotto. I södra Italien är olivoljan, citron, pasta, tomater och örter mer dominerande. Vad vi inte tänker på kanske är att de flesta av oss pratar en hel del italienska, som spagetti, pizza, salami, espresso, cappucino, tiramizu, pasta, parmaskinka, gorgonzola, ricotta, mozzarella, mascarpone... ja, listan kan göras lång.
 • Frankrike

  I Frankrike gäller Haute couture både inom mode och matlagning. Ja, matlagning ÄR mode. Det franska köket är ett kök utvecklat under århundraden och som även överlevt revolutioner.De regionala skillnaderna är stora. I norr finns mycket av den " fina" maten, men den har inte lyckats konkurrera ut den traditionella husmanskosten.I södra Frankrike är maten ofta mer rustik. Fransmännen kombinerar högklassiska råvaror med avancerade tillagningsmetoder. Till gastronomin har Frankrike bidragit med bl.a crêpes, omelette, chevre, queneller, sufflé, glass, foie gras, 500 ostar, charkuterier av alla de slag. Frankrikes gastronomiska hjärta anses vara beläget i Lyon.
 • Libanon

  Persilja, citron, nötter & vitlök finner du i det mesta av libanesisk mat men allt smakar ändå originellt. Maten är smakrik men inte stark.Det libanesiska köket är en blandning av väst, syd och öst och maten är ofta syrlig.Här används olivoljan som smaksättare och inte som vi är vana vid, som stekfett. Meze är libanesernas smörgåsbord.
 • Turkiet

  Turkisk mat är speciell, det är en blandning mellan Medelhav och mellanöstern. De små rätterna som kallas Meze är mycket populära. Här hittar du det mesta i matväg, dock inte fläskkött. De är mest kända för sina auberginerätter, börek, baklava, kebab och pilaffer. Maten innehåller mycket vitlök, spiskummin, chili och färska örter.Vad som skiljer det turkiska köket från det libanesiska är att man har starkare mat. Till maten serveras alltid vitt bröd och drycken är oftast te.

Asien

Kryddornas hemvist. Vilken variation !!!... och oftast fettsnål. Kryddorna är inte bara till för den goda smaken, utan kanske främst ett hjälpmedel för hälsans skull. Starkt, surt, sött och beskt, allt ska helst med i maten. Samt glöm inte konsistensen och blanda gärna varmt och kallt. Våra isterband ( mjölksyrebakterier ) ersätts här av Kimchi och Miso ( jästa sojabönor ) som också finns i fisksåsen som dessutom ersätter salt i många rätter. Curry, kryddblandningar som oftast förekommer torra i Indien, görs av Thailändarna på deras färska ingrdienser.

Amerika

Nordamerika: Här är den ursprungliga maten utplånad och ersatt av en invasion av mat från hela världen. Ibland uppblandat i sk fusion matlagning. Sydamerika: Kött i alla dess former är en favorit, men främst biffkött. Bönor och grönsaker får ackompanjera som tillbehör. Sydamerika är många livsmedels vagga så som chili, tomater, avokado m.m

Landet Ingenstans

Ja, vad tusan menar vi med det. Det är ingalunda något skämt utan vårt sätt att benämna de menyer och buffeér, där vi utgått från att all mat passar med varandra, snarare än estnicitet på maten. Här hittar ni allehanda spännande smaker och råvaror. Välkomna att botanisera runt.
 • Res i länder
 

 

 

Jobba hos oss

ABC matresan är inne i en expansiv fas. Vi söker både serveringspersonal och kökspersonal till vår catering.

Intresserad? Hör av dig till oss på info@abcmatresan.se eller telefon 08 - 766 22 90.